Tester

Nytt øl og mjød spesialpol juni 2020

Det går i frukt og syrlige toner - og det passer sesongen veldig godt

Det går i frukt og syrlige toner - og det passer sesongen veldig godt

De er ikke mange - nyhetene på spesialpolet i juni - men nok til å glede både ølnerder og andre som vil ha en pause fra rosevin og altfor lettdrikkelig pils.
Julie Helene Amundsen
19 Juni 2020 - 16:16

Denne rundens toppskårere er en veritabel fruktfest, fra Cantillon Rose som danker ut mange roséviner på markedet, via sommerlige 3 Fonteinen Aardbei-Kriek som kombinerer kirsebær og jordbær samt Cantillon Vigneronne som er ung lambic blandet med muscatdruer og en drøm til sommerlige retter av sjømat, grønnsaker eller lyst kjøtt.

Det er verdt å nevne at noen av Cantillon-ølene går gjennom en fase hvor en bakterie kalt pediococcus fra villgjæringen er aktivert, gjerne på grunn av  "riktig" varme eller fuktighet eller for høy pH ved tappingen. Resultatet er at ølet får veldig høy viskosistet, eller litt ekkelt forklart: en "slimete" konsistens, også kjent som ropiness. Det kan derfor - og med stor fordel - være lurt å lagre det i rundt et halvt år etter innkjøp, ettersom prosessen vil være over i løpet av noen måneders tid. Men ølet tar ikke skade av dette. Det er noe som kan oppstå også i villgjæret vin (naturvin). Og det er det samme som skjer med tettemelk - hvor denne slimete konsistensen faktisk er ønsket og gir melka en mild syrlighet i tillegg til konsistensen, så altså helt ufarlig.

Amerikanske Black Project Sunbeam er som en tropisk fest i munnen og SweetWater Pit & Pendulum Plum som byr på sommerfest for den mer avanserte surølsfantast. 

Men det er ikke bare det beste ølet som smaker av frukt denne gangen. Eneste norske brygg denne gangen er Mjøderiet Eplemjød, en skikkelig deilig kombo av sider og mjød, ikke like tørt som surølene, men veldig vinøst og spennende. Prøv den til sommerlig sjømat eller vegetar.  

 

På neste side finner du alle smaksnotatene sortert etter poeng 

Slik er testen gjennomført:

Produktene er smakt av Julie H. Amundsen i forbindelse med Vinmonopolets spesialutvalgsmaking som ble gjennomført før salgsstart som er den 25. juni 2020 kl 8.00 i nettbutikken. Øl som befinner seg i butikk og ikke er solgt ut, vil fra 2. juli Kl.10.00 plasseres i hyllene i de såkalte +ØL-butikkene og selges på vanlig måte. 

Disse butikkene er Oslo City, Storo, Aker Brygge, Lillehammer, Asker, Drammen CC, Lillemarkens Kristiansand, Sandnes Kvadrat, Bergen Storsenter, Ålesund Moa, Molde, Trondheim, Bankkvartalet, Body City Nord og Tromsø Langnes.

Noen produkter kan bestilles via nettbutikk. Men som en midlertidig løsning i forbindelse med Covid-19, åpnes det også for bestilling av varer som er fordelt på butikkene via polets nettbutikk. Nettbutikkvarer blir sendt kunder pr post.

Her finner du hvilke øl som finnes i hvilke butikker og hvilke volum av hver som er kjøpt inn

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her